Źródło danych: Promocja Twojej Firmy

Niezdrowe łączenie produktów

Niezdrowe łączenie produktów

Wiadomo, że dieta wpływa na zdrowie człowieka. Ważne jest przy tym nie tylko, co jemy, ale także jak łączymy poszczególne produkty!

Źle dobrane i połączone mogą nawzajem pozbawiać się cennych składników, a nawet stawać się niebezpieczne dla zdrowia.

Smażenie ryby morskiej na popularnym oleju słonecznikowym powoduje przyspieszenie starzenia się organizmu. Dzieje się tak, ponieważ ryba morska zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, a ich „przeciwnikiem” są kwasy omega-6, które występują w oleju słonecznikowym. I właśnie złe zbalansowanie tych kwasów jest niezdrowe.

Łączenie ze sobą ogórka z pomidorem powoduje, że sok z ogórka zawierający w sobie enzym zwany askorbinową neutralizuje zawartą w pomidorach witaminę C. Dlatego oprócz pomidora nie łączmy z ogórkiem również papryki i natki pietruszki lub mieszajmy je chwilę przed podaniem.

Podobnie jest przy podawaniu białego sera z pomidorami. Pomidory zawierają kwasy: cytrynowy, chlorogenowy i jabłkowy, które po złączeniu z wapniem tworzą nierozpuszczalne kryształki odkładające się w stawach i z czasem mogą powodować ich ból.

Picie zbyt dużej ilości herbaty szczególnie z cytryną również jest niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ zawiera ona glin, który powodować może chorobę Alzheimera. Jeśli pijemy już herbatę z cytryną należy ją posłodzić, ponieważ cukier zatrzymuje przemianę glinu w niebezpieczny dla organizmu cytrynian glinu. Korzystniejsze jest spożywanie herbat zielonych, czerwonych i owocowych.

Jeśli mamy anemię i łykamy żelazo w postaci tabletek lub próbujemy jego niedobór nadrobić odpowiednią dietą, ograniczmy spożywanie nabiału. Wapń zawarty w produktach mlecznych powoduje złe przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo dobrze się wchłania z produktami zawierającymi dużo witaminy C.